Tabor Cerovo je bil zgrajen konec 15. stoletja na razgledni vzpetini. Obzidje okoli cerkvice sv. Nikolaja so zgradili okoliški kmetje, da bi se zavarovali pred turškimi vpadi na slovensko ozemlje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 9. maj 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 22. maja.

 

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

 

cista krka

E-naslovNatisni

Otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami

Dogodek

Naslov:
Otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami
Kdaj:
Sob, 22. April 2017
Kategorija:
Prireditve

Opis

DVANAJSTI POHOD IZ GROSUPLJEGA K ŽUPANOVI JAMI PO EVROPSKI PEŠPOTI E6 IN

OTVORITEV PRENOVLJENIH PROSTOROV IN RAZSTAVE O ŽUPANOVI JAMI

 

1V soboto, 22. aprila 2017, se bomo po odseku Evropske pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, že dvanajstič podali na pohod z Grosupljega k Županovi jami po trasi E6.

Letos vas k Županovi jami vabimo še s posebnim veseljem. V sodelovanju z Občino Grosuplje oživljamo že nekaj let prazno stavbo gostišča. V stalni razstavi bodo za “prvi okus in občutek” obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, v prostoru je fotografska razstava, prvič pa bodo na ogled tudi fosili školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Zanimivost: fosile je razkril žled, ki je februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Otvoritev razstave s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri. Sledi ogled jame s posebnim, 15-odstotnim popustom (odrasli 7 EUR, šolski otroci 5 EUR). Vabimo sicer na pohod, na otvoritvi in ogledu pa bomo pozdravili tudi tiste, ki bi k jami raje prišli samostojno.

Pohod je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki bodo lahko v spremstvu vodnika obiskali naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate, sprehodili se bodo mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroki. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, v jami je 10°C. Start pohoda je ob 8. uri, na železniški postaji v Grosupljem.

2

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama oz. 041/407-705, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Vabljeni!

 

Županova jama,
turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Objava dogodkov na spletni strani Občine Grosuplje: jana.rostan@grosuplje.si in uros.perme@grosuplje.si.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.