Rastlinska odeja Radenskega polja je zelo pestra. Najvrednejši življenjski prostori so mokrotni travniki, ki omogočajo preživetje številnim ogroženim rastlinam, kot sta močvirska kukavica in močvirski svišč. Zaradi vrednih življenjskih prostorov in ogroženih vrst je Radensko polje uvrščeno v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 6. oktober 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 17. oktobra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

KAJ DOGAJA?

 

Pohod po Prešernovi poti (8. februar)

Pohod po Presernovi potiNa Slovenski kulturni praznik, 8. februarja, se izpred Kulturnega doma Grosuplje podamo na edinstven osamelec Kopanj nad slikovitim Radenskim poljem.
 
Pot se vije mimo pokopališča v Grosuplju do Spodnje Slivnice, po prijetni gozdni poti mimo Predol do Velike Račne. Pri kapelici sv. Marjete zavijemo levo in se povzpnemo po romarski in šolski poti na 392 m visoki Kopanj, kjer je pri svojem prastricu nabiral prvo šolsko znanje naš vrli poet France Prešeren. Praznik  počastimo z bogatim kulturnim programom v Marijini cerkvi, ki je bila prvič omenjena že leta 1433. Poleg cerkve in župnišča  tam gori stoji podružnična šola za vaško mladež pod hribom ležečih vasi. Po želji se lahko podamo še do bistrega kopanjskega studenčka in kapelice, zložene iz neobdelanega kamna.
 
Pot ni težka ob primerni obutvi in obleki, veselem razpoloženju in prijetnem druženju.
 
Organizator:
 
Univerza za tretje življenjsko obdobje – UTŽO Grosuplje
Adamičeva cesta 16, 1290 Grosuplje
Tel.: 041 321 030 – Andreja Smolič
Tel.: 031 711 536 – Dora Adamič
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
http://www.utzog.si/

 

Velikonočni sejem na Boštanju (cvetna sobota)
 
Velikonocni sejem na BostanjuNa velikonočnem sejmu si obiskovalci lahko ogledajo razstavo velikonočnih jedi, izdelovanje glinenih izdelkov, košar, cekarjev, zobotrebcev in oblancev, prikaz klepanja kos, izdelovanje velikonočnih butaric idr. Tudi za sladokusce je poskrbljeno z degustacijo velikonočne šunke in drugih mesnih izdelkov ter velikonočnega peciva.
 
Organizator:
 
Turistično naravovarstveno društvo Boštanj
Veliko Mlačevo 59, 1290 Grosuplje
Tel.: 040 655 793, 040 655 798
 
 

Pohod do Županove jame po poti E6 (april)
 
Spomladanski pohod po odseku Evropske pešpoti E6, ki vodi od Grosupljega do Županove jame, združuje prijetno pohodno pot (8 km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture in kraškega podzemlja.
 
Pohodniki lahko v spremstvu vodnika obiščejo Tabor Cerovo, z obzidjem utrjeno cerkev, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Druga zanimivost je obisk Županove jame, bogatega kraškega podzemlja, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.
 
Potek poti: EU pešpot E-6: Grosuplje - Spodnja Slivnica - Cerovo - Tabor - Županova jama
 
Zahtevnost: Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroci. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, posebej za obisk Županove jame, kjer je 9,5 °C.
 
Organizator:
 
Županova jama - Turistično in okoljsko društvo Grosuplje
Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7861 323, 041 407 705
http://www.zupanovajama.si
 
 

Pohod po poti vodnih virov (maj)
 
Pohodniki se po poti vodnih virov, ki je dolga cca. 15 km, ob strokovnem vodenju pobližje spoznajo z naravo, ki jih spremlja ob poti. Teme, ki pohodnike spremljajo ob poti, so obvodne rastline, ptice, gozdovi, in še bi lahko naštevali.
 
Organizator:
 
Turistično društvo Šmarje-Sap
Lahova cesta 1, 1293 Šmarje – Sap
Tel.: 051/254-462
 
 

Dan doživetij pri Županovi jami (maj)
 
Ste se v kraško jamo že spustili po vrvi kot pravi jamarji? Vas zanima, kakšen izziv je v resnici športno plezanje po skalnih stenah? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom ali s samostrelom, kot so to znali v starih časih? Vse to lahko doživite na vsakoletni prireditvi Dan doživetij pri Županovi jami! Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.
 
Organizator:
 
Županova jama - Turistično in okoljsko društvo Grosuplje
Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7861 323, 041 407 705

 

Srečanje ljubiteljev starodobnih vozil Škofljica s postankom na Kolodvorski cesti (maj)

StarodobnikiKolodvorska cesta v Grosuplju se konec meseca maja za nekaj ur preobrazi v tisto izpred več deset let, ko so se po naših cestah vozili motorji in avtomobili, ki jih danes ne vidimo več. Da vozilo lahko pridobi status starodobnika, mora biti izdelano pred najmanj 30 leti, pa tudi dobro ohranjeno.

Ljubitelji starodobnih vozil se zberejo na vseslovenskem srečanju na Škofljici, karavana vozil pa naredi na svoji poti postanek tudi na Kolodvorski cesti v Grosuplju, kjer poteka kratek kulturni program.

Organizator:

Old timer club Škofljica
Šmarska cesta 3, 1291 Škofljica
 
Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7888 750 (NC)
Fax: 01 7888 764
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 
 

Pohod po Krajinskem parku Radensko polje (maj, oktober)
 
Spomladanski pohod po Krajinskme parku Radensko poljeRadensko polje je naravni in kulturni biser, katerega biološka pestrost je posledica tisočletne interakcije narave in človeka. Razprostira se na dobrih štirih kvadratnih kilometrih na nadmorski višini 325 m in je najmanjše med devetimi izrazitejšimi kraškimi polji v Sloveniji. Polje z vseh strani obdajajo strma gozdnata pobočja, le na severozahodnem obrobju je z ravninskim delom odprto v Grosupeljsko kotlino. Sredi polja se dvigata dva griča, na severu grič Boštanj in na jugu osamelec Kopanj, ki je najlepši primer osamelca dinarskih kraških polj v slovenskem merilu. Leta 2012 je bilo širše območje Radenskega polja razglašeno za krajinski park.
 
Spomladanski in jesenski pohod po Radenskem polju sta prava izbira, da se naužijemo različnih barv in lepot, s katerimi nas Radensko polje vabi vse letne čase.
 
Organizator:
 
Turistično naravovarstveno društvo Boštanj
Veliko Mlačevo 59, 1290 Grosuplje
Tel.: 040 655 793, 040 655 798
http://www.radenskopolje.si/
 
 
 
Kolesarski maraton treh občin (junij)
 
Kolesarski maraton treh obcinŠportno rekreativna prireditev Kolesarski maraton treh občin poteka vsako prvo nedeljo v mesecu juniju na območju občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje s startom na Kolodvorski cesti v Grosuplju.

Udeleženci lahko izbirajo med tremi progami, različnih vzponov in dolžine, vendar vse tri namenjene boljšim rekreativcem, med progo za gorske kolesarje, zadnja leta pa predstavlja novost tudi Družinski kolesarski maraton. Ta je namenjen staršem z otroki, tudi tistim najmlajšim, in pa predvsem vsem tistim, ki radi uživajo v neokrnjeni naravi.

Za tiste, ki se na pot raje odpravijo brez kolesa, je organiziran voden pohod na Magdalensko goro.

Organizator:

Kolesarsko društvo Grosuplje
Kolodvorska cesta 2, 1290 Grosuplje
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tel.: 031 206 745
 
 
Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7888 750 (NC)
Fax: 01 7888 764
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Koncert z odmevom v Županovi jami (junij, avgust)

Koncert z odmevom v Zupanovi jamiV mesecu juniju in avgustu ponuja Županova jama prav posebno doživetje. Velika dvorana Županove jame vas vabi, da prisluhnete pesmi v kraškem podzemlju.
 
Edinstvena naravna akustika v podzemni dvorani, ki je dolga približno 60 in široka 25 m, na najvišjem delu pa ima blizu 15 m visok strop, daje kakovostnim pevskim nastopom poseben pridih, ki ga ni mogoče izkusiti na površju ali v »klasičnih« koncertnih dvoranah.
 
Ker vlada v notranjih delih jame stalna temperatura 9,5 °C, priporočamo dodatno jopico in kakovostno pohodniško obutev.
 
Organizator:
 
Županova jama - Turistično in okoljsko društvo Grosuplje
Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7861 323, 041 407 705
http://www.zupanovajama.si
 
 
 
Etno večer na Taboru Cerovo (julij)
 
Prireditev na Taboru CerovoV mesecu juliju se na Taboru Cerovo odvije etno koncert. Ker koncert poteka v akustično polnem in impresivnem okolju kulturne dediščine naše občine, lahko pričakujete popoln večer.
 
Organizator:
 
Turistično društvo Št. Jurij
Mala vas 3c, 1290 Grosuplje
Tel.: 031 660 028
 
 
 
Noč netopirjev v Županovi jami (september)
 
Če obiščete Županovo jamo, boste videli tudi netopirje - največkrat med »dnevnim počitkom«, ko z glavo navzdol in oviti v prhuti visijo s kamnitega stropa in celo s kapnikov. Netopirji so namreč nočne živali, podnevi si poiščejo zatočišče, ponoči pa zletijo na prosto in si iščejo hrano.
 
V septembru boste lahko netopirje spoznali na poseben način. V sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev Županova jama v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev gosti dogodek, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih, skrivnostnih in hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.
 
Organizator:
 
Županova jama - Turistično in okoljsko društvo Grosuplje
Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7861 323, 041 407 705

 

 
Grosuplje v jeseni (september)
 
Grosuplje v jeseniVsako leto bolj obiskana in širše poznana prireditev Grosuplje v jeseni poteka tretjo soboto v mesecu septembru, ko center Grosuplja preplavijo nadvse zanimive stojnice športnih, kulturnih, turističnih in drugih društev, organizacij ter tudi podjetnikov. Prireditev spremlja bogat kulturni program, seveda pa ne gre brez otroškega živ žava ter druženja ob glasbi, hrani in pijači. Skratka, prireditev, na kateri se bomo zabavali prav vsi.

Organizator:

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7888 750 (NC)
Fax: 01 7888 764
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 
 
Študentski klub GROŠ
Industrijska cesta 1g, 1290 Grosuplje
Tel.: 041 358 392
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 
 
Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Grosuplje
Ob Grosupeljščici 1B, 1290 Grosuplje
Tel.: +386 1 78 65 130
fax: +386 1 78 61 645
Gsm: +386 31 32 62 64
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 

 
Pohod po poti kulturne dediščine (oktober)
 
Pot kulturne dediščine Šmarje – Sap je učna pot s sedmimi informacijskimi tablami, ki nas seznanjajo s kulturno dediščino in spomeniki tega prostora skozi različna zgodovinska obdobja. Pot je dolga 10 km in je v celoti označena.
 
V mesecu septembru se lahko po poti kulturne dediščine Šmarje – Sap odpravite pod vodstvom strokovnega vodiča v družbi številnih pohodnikov.
 
Organizator:
 
Turistično društvo Šmarje-Sap
Lahova cesta 1, 1293 Šmarje – Sap
Tel.: 051 254 462
 
 

Fantje po polj gredo (oktober)
 
Fantje po polj gredoTradicionalno srečanje ljudskih pevcev in godcev poteka vsako jesen v Veliki Račni. Etno vokalna prireditev posebej izpostavlja skupino Zarja, ki svoj repertoar redno bogati z zbiranjem in zapisovanjem ljudskih pesmi. Delež koncertnega dogajanja prispeva tudi Mlada Zarja, program pa vedno obogatijo tudi skrbno izbrani gostujoči godci, tako da boste preko ljudske pesmi doživeli še kakšen drug košček slovenskega podeželja ali celo tujine.
 
Organizator:
 
KD »France Prešeren« Račna
 
 

Silvestrovanje na prostem (december)
 
SilvestrovanjeZadnji dan v letu poteka na Kolodvorski cesti v Grosuplju zabava za vso družino. Pestremu otroškemu programu doda piko na i nepozaben prihod Dedka Mraza, ob zvokih ansambla in ob polnočnem odštevanju z županom pa polni optimizma in dobre volje vstopimo v novo leto.  

Organizator:

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Tel.: 01 7888 750 (NC)
Fax: 01 7888 764
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.