Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Cikava

altCikava šteje 270 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Šmarje-Sap. Od Grosuplja je oddaljena 2,5 km, od Šmarja-Sapa pa 1,5 km.

Obcestna vas v zahodnem delu Dolenjskega podolja leži na severovzhodnem vznožju nizkega Španovega griča, med avtocesto Ljubljana-Višnja Gora in železniško progo Ljubljana- Grosuplje, ob krajevni cesti Šmarje-Sap-Grosuplje. Južno od železniške proge so ob potoku Bičju vlažni travniki. V smeri proti vasi Sela pri Šmarju je kraška jama Rupa, kjer je voda tudi v sušnem obdobju.

Cikava je samostojno naselje od leta 1953. Na Cikavi je živel pisatelj Ludve Potokar (1923-1961). Po vojni je Ludve živel v tujini in malo objavljal, znan pa je odlomek medvojnega romana Krivi vir ter še nekatera druga daljša prozna dela.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.