Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Gajniče

Gajniče štejejo 57 prebivalcev in so del krajevne skupnosti Šmarje-Sap. Gajnice

Gručasto naselje leži v skrajnem zahodnem delu Dolenjskega podolja, na južnem pobočju Roj (okoli 385m), pod katerimi je železniški predor pri Šmarju-Sapu. Pod naseljem je mokrotna dolina Tlaškega potoka, imenovanega tudi Vir. Potok odteka proti Ljubljanskemu barju. Ob koncu tedna v kraj prihaja veliko vikendašov. Narava je neokrnjena in stran od mestnega vrveža obkrožena z mogočnimi gozdovi.

Foto: Brane Petrovič

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.