Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4˙C.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Huda Polica

Huda Polica šteje 32 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Šmarje-Sap.

Gručasta vasica južno od Šmarja-Sapa leži ob južnem vznožju neizrazitega Mijavčevega hriba (375m). Na jugu se vzpenja gozdnat hrib Boršt (427m), ki se proti vzhodu spušča v zahodni del Grosupeljske kotline, proti zahodu pa proti jugovzhodnemu delu Ljubljanskega barja.

Do vasi pridemo iz smeri Šmarja-Sapa, mimo pokopališča in skozi gozd, na kar se odpre planota s travniki in njivami. Prijetno okolje je privabilo graditelje vikendov. Druga pot nas pripelje do Hude Police iz smeri Sel.

V pregledu zgodovine za preteklih 140 let nazaj je bilo v vasi največ prebivalcev leta 1880 in 1890, ko je v vasi živelo 39 vaščanov. Pitno vodo so nekoč zajemali pri vaških izvirih Bajer in Blinevec, ki ponikujeta že po nekaj metrih. Bajer je bil nekdaj zajezen in v njem so gojili ribe. Na severozahodni strani teče studenec, ki pada v slapu; nekdaj je gnal stope, nižje pa je poganjal Puciharjev mlin.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.