Kopanj je eden najlepših osamelcev na Slovenskem, njegova zanimivost pa je tudi studenček, ki izvira 10 m nad nivojem kraškega polja. Studenček ima stalno vodo, ki ne presahne niti v največji suši. V ljudskem izročilu mu pripisujejo čudodelne učinke za zdravje oči. Zavetnica studenčka je lurška Mati božja, katere kip se nahaja v majhni kapelici nad njim.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Luče

Luče štejejo 299 prebivalcev in so del krajevne skupnosti Žalna. Od Grosuplja so oddaljene 8 km.
b_220_180_16777215_00_images_stories_kraji_Luce_FPZ_0849.jpgGručasta vas v Dolenjskem podolju leži na severovzhodnem robu majhnega kraškega polja Luškega dola, ki ga omejujeta slemeni Škrjanke (610m) na severovzhodu in Bukovja (Mali Vrh, 552m) na jugozahodu. Vasica ima več zaselkov: Na Šoli, Luški Cestarji, Žlebinarji in Staje.
Vas je prvič omenjena že leta 1062, v zvezi s stiško posestjo. Pripoved ljudi pa pravi, da naj bi bili Lučanje potomci edinega preživelega moža s priimkom Pajk, ki se je pred Turki skril v kraški jami. Iz Starega gradu, kraške jame na zahodnem robu polja, priteka poplavna voda, ki se izliva v potok Radenščico, ta pa delno ponikne pri cerkvi sv. Ožbolta. Radenščica prihaja podzemno iz Radenskega polja, se izlije iz jame in dere po umetno narejenih strugah ter nato na južnem robu Luškega dola podzemno odteka v Krko. Ob poti pusti tudi opustošenje, saj ob izlivu poplavlja bližnje travnike, hiše ter gospodarska poslopja. Pri Stajah je kraška jama Stupnikova Lisičina.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.