Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Male Lipljene

altMale Lipljene štejejo 108 prebivalcev in so del krajevne skupnosti Škocjan. Od Grosuplja so oddaljene 10 km.

Gručasta vas v Turjaški pokrajini leži jugovzhodno od Hriba (518m), nad večinoma suhim kraškim podoljem, ki sega od Škocjana na jugu do Št. Jurija na severu. Del naselja je tudi na griču Šivniku. Na zahodu se vzpenja kopasta gozdnata Gora (748m). Severozahodno od vasi izvira potoček Podkamen, ki kmalu ponikne, po kratkem podzemeljskem toku pa ponovno pride na površje. Hiše v vasi so razporejene domala v krogu okrog vaškega središča, ki ga predstavlja vaška lipa. To je ena od redkih okroglih vasi na dolenjskem.

Od tod sta doma Franc Marolt (1893- 1981), glasbenik in skladatelj ter prof. Stanko Perk, kitarist, zbiratelj slovenske ljudske pesmi, glasbeni pedagog in skladatelj.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.