Županovo jamo je leta 1926 odkril takratni šentjurski župan Josip Perme. O jami je sicer v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal že Janez Vajkard Valvazor, ki jo je opisal kot »lepotico dolenjskega kraškega sveta«.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Mali Vrh pri Šmarju

Mali Vrh pri Šmarju šteje 383 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Šmarje-Sap. Od središča Šmarja – Sapa je oddaljen 1 km.

Mali Vrh pri Šmarju leži 350 do 370 m visoko. Večinoma gručasto naselje v skrajnem zahodnem delu Dolenjskega podolja leži na pobočjih istoimenske vzpetine, ob krajevni cesti Škofljica-Šmarje-Sap. Tu avtocesta Ljubljana-Višnja Gora, glavna cesta Ljubljana-Novo mesto in železnica Ljubljana-Grosuplje tečejo skozi predore. Zaradi ugodne lege je tu veliko novih hiš. Na severovzhodu je hrib Vrhovka (464m) na katerem so sledovi prazgodovinskega gradišča, na jugu pa grič Malija na katerem ležijo Gajniče. Na vznožju Malega vrha so močvirni travniki Gnojnice, kjer teče potoček Stavka, ki so ga ob izviru zajezili za šmarski vodovod.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.