Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4˙C.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Peč

Peč šteje 133 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Polica. Od Grosuplja je oddaljena 8,5 km.

Gručasta vas v Dolenjskem podolju leži na uravnavi južno od Police, med ločenima krakoma avtoceste Ljubljana-Višnja Gora. Južno od vasi izvira potok Duplica, ki teče proti Grosupeljski kotlini, vzhodno se vzpenjata gozdnati vzpetini Vrh (496m) in Golek (486m), južno, že na drugi strani avtoceste, pa je gozdnati Gradjek (433m) s Špajo dolino ob vzhodni ter dolino Danko ob severni strani. Pod Golekom je vrh znanega višnjegorskega klanca. Severno in vzhodno od Peči je tekla pomembna rimska cesta Emona- Neviodunum. Vas se v listinah prvič omenja leta 1444. Po ljudskem pripovedovanju naj bi bil na Gradjeku še v 16. stoletju grad, in sicer v povezavi z Boštanjem. Zgodovinsko verjetnejša je razlaga, ki išče v besedi Gradjek zvezo s prazgodovinskim gradiščem.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.