Primož Trubar se je rodil leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah in bil istega leta krščen v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu. Trubar je izdal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Danes je upodobljen na kovancu za 1 evro.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Plešivica pri Žalni

altPlešivica pri Žalni šteje 170 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Žalna.

Razložena vas z gručastim jedrom leži v Dolenjskem podolju na istoimenski vzpetini (426m) južno od Žalne. K naselju spadata zaselka Sela in Kote. Nekaj hiš je tudi ob cesti Grosuplje-Krka.

Sredi vasi je znamenje - pil iz 18. stoletja. Njegova oblika je nenavadna za naše kraje. Kvadraten tloris se v treh nadstropjih zožuje in se končuje s piramidno streho. V dvanajstih odprtinah so bili nekoč kipi in slike svetnikov. V eni od teh niš je prenovljen kip sv. Lovrenca, ki so ga prinesli iz žalske cerkve. Svet se na jugozahodu spušča proti kraškemu Radenskemu polju. Od te vasi so izredno lepi razgledi, vse do Julijcev in Kamniških planin. V bližini kraja so našli prazgodovinske talilnice železa.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.