Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Rožnik

Rožnik šteje 48 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Škocjan. Od Grosuplja je oddaljen 10 km.

Gručasta vas v Turjaški pokrajini leži pod hribom Cerovco (507m), na vzhodu pa se dviga Jelovec (666m) porasel z gozdom. Južno od vasi tečeta potoka, ki združena ponikneta pri zaselku Malikovcu. V bližini je kraška jama V Dulcah.

Okolica vasi je idealna za sprehode, tu bi popotnik spoznal lep kraški svet, ki se ga splača obiskati v vsakem letnem času.
V listinah se kraj omenja prvič leta 1211. Posebna značilnost teh krajev je polšji lov. Včasih so lovili polhe za prehrano in zaradi kožic, danes pa je to turistična zanimivost Škocjanskih hribov.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.