Tabor Cerovo je bil zgrajen konec 15. stoletja na razgledni vzpetini. Obzidje okoli cerkvice sv. Nikolaja so zgradili okoliški kmetje, da bi se zavarovali pred turškimi vpadi na slovensko ozemlje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Spodnje Duplice

Spodnje Duplice štejejo 37 prebivalcev in so del krajevne skupnosti Grosuplje. Od Grosuplja so oddaljene 4 km.

Obcestna vasica v zahodnem delu Dolenjskega podolja leži v suhi dolini med gozdnatim slemenom Drnovko (443m) na zahodu in vzpetino Gradjekom (443m) na vzhodu. Dolina se odpira na sever proti potoku Bregu.

V dolinici je mlel Skobčev mlin, nad njim pa so še vidne Poličarjeve stope. Pri njih je stal prvi jez ribnika, ki ga je graščina pri Trebnjem leta 1320 prodala stiškemu samostanu. Po razpustu samostana leta 1784 so jez podrli.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.