Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4˙C.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Veliko Mlačevo

Veliko Mlačevo šteje 585 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Mlačevo. Veliko Mlacevo DSC_5021

Obcestno naselje v zahodnem delu Dolenjskega podolja leži na ravnini v jugovzhodnem delu Grosupeljske kotline. Na jugu je zaselek, nekdaj samostojna Boštanjska vas, ki je bila priključena leta 1953. Stoji na griču, ki se nadaljuje s slemenom, na katerem je naselje Lobček. Na zahodu teče regulirani potok Grosupeljščica. Novejši del naselja sestavljata gruči hiš južno od ceste, ki pelje proti Žalni. Tam so našli rimske grobove in prazgodovinske gomile.

V Boštanjski vasi stojijo ostanki gradu Boštanja, ki se je prvotno imenoval Zagradec. Uničen je bil jeseni leta 1943 in pozneje le delno obnovljen. Nekoliko nižje stoji zgodnjebaročna cerkev sv. Martina, cerkveno poslopje, ki je prej stalo tu, pa omenjajo že viri iz 14. stoletja. Podoba Velikega Mlačevega se je močno spremenila predvsem z gradnjo cest proti Krki, Dobrepolju in Žalni.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.