Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4˙C.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Vino

Vino šteje 161 prebivalcev in je del krajevne skupnosti Št. Jurij. Od Grosuplja je oddaljen 8 km.

Gručasto naselje v severnem delu Turjaške pokrajine leži na strmem zahodnem pobočju Vinjega hriba (478m), ki se vzpenja zahodno nad Grosupeljsko kotlino. Južno od vasi izvira potok Graben, ki se izliva v potok Ševnik. V vasi je več stavb stare kmečke arhitekture. Vinji vrh je danes porasel z gozdom, še v prejšnjem stoletju so na njegovi prisojni strani gojili vinsko trto. To je daleč naokoli edino območje, kjer uspeva vinska trta, resda le nekaj sort. Po vinu je vas dobila tudi ime. Na vrhu vasi je stala srednjeveška graščina, morda že rimska utrdba.

Razvaline so vidne še danes. Z vasi Vino so lepi razgledi po okolici in pešpoti prek Boršta in Hude Police do Šmarja.

Literatura in viri:

  • Kuhar, Boris, Jože Miklič, Jakob Müller in Stane Peterlin. 1995. Lepote in zanimivosti Grosupljega in okolice. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica.
  • Oražem Adamič, Milan, Drago Perko in Drago Kladnik. 1996. Priročni krajevni leksikon Slovenije. Ljubljana: DZS d.d., Založništvo literature.
  • Statistični urad Republike Slovenije. Dostopno prek: http://www.stat.si/.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.