Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4˙C.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015  2020  naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Lov in ribolov

b_220_180_16777215_00_images_stories_nalovu.jpgMed prva človekova zavedanja in delo sta vtkana lov in ribolov. Dolga tisočletja sta mu pomenila poleg nabiranja plodov in zelišč najpomembnejši vir za preživetje. Skozi zgodovino sta se lov in ribolov spreminjala, dokler nista s civilizacijskimi navadami postala predvsem športin rekreacija, ki sta pomembni spodbudi turizma.

Območja obširnih gozdov okoli Grosupljega so bila že v preteklosti privlačna za lov. Posebno "mesto v tej zgodbi" sta imela Zavrh in Turjak; na Zavrhu so gospodje prirejali lovske pogone za svoje obiskovalce, o lovu Turjačanov v škocjanskih hribih pa priča celo legenda...

Lovsko tradicijo nadaljujejo grosupeljski lovci, ki so organizirani v dve lovski družini - Grosuplje in Taborska jama. V bližini Velike Ilove Gore ima grosupeljska družina postavljeno prijetno brunarico s pomožnima objektoma in prostorom za piknike, lovci taborske družine pa imajo zgrajen večji dom med spodnjo Slivnico in Rožnikom.

Lovni turizem s tujimi gosti se je v obeh družinah začel v začetku sedemdesetih let. Sprva so gostje lovili le malo divjad, zadnje čase pa tudi veliko divjad - predvsem srnjad. Največ gostov prihaja iz Italije, sledijo jim gostje iz Nemčije in Avstrije. Poleg tega pa organizirajo več letnih srečanj z različnimi lovskimi družinami iz bližnje in daljne okolice in tudi iz zamejstva, kjer si izmenjujejo izkušnje in pripovedujejo svoje "žlahtne zgodbe".

Ribolov

Grosupeljski svet je tudi precej močvirnat. Po njem se vijejo trije večji potoki s številnimi pritoki, izviri, studenci, ponori in retjami. Vodna gladina zaradi kraškega sveta v različnih časih precej niha, vendar prav to daje pomemben takt življenju v potokih.

Ribiči imajo svojo Ribiško družino Grosuplje, ki območno zajema praktično vso občino Grosuplje. Med najpriporočljivejša mesta za ribolov skozi vse leto vam bodo svetovali ribnika v Boštanju in na Dobju ali potoka Bičje s pritoki in Šico od Male Račne do Zatočnih jam. V boštanjskem in dobovškem ribniku prevladujejo krapi in rdečeperke, v Šici postrvi, v potoku Bičje in drugih vodah pa so kleni, ščuke, linji in druge ribe.

Če ste med tistimi ribiči, ki jim ribiška sreča ni posebej naklonjena, se lahko odločite za obisk ene od ribogojnic v zgornjem toku potoka Bičje in njegovih pritokov. In "zgodba o ribi velikanki" bo postala resničnost...

Informacije

 • Lovska družina Grosuplje
  Tajnik Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel.: 051 356 368
 • Lovska družina Taborska jama
  Starešina Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel.: 041 627 407
 • Ribiška družina Grosuplje
  Grosuplje, Veliko Mlačevo 50, tel.: 01/786-45-46
  tudi prodaja dnevnih ribolovnih kart

Tradicionalne prireditve

 • Lovska strelska tekmovanja na glinaste golobe
 • Polharska noč (obujanje starih običajev)
 • Ribiška tekmovanja

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.