Županovo jamo je leta 1926 odkril takratni šentjurski župan Josip Perme. O jami je sicer v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal že Janez Vajkard Valvazor, ki jo je opisal kot »lepotico dolenjskega kraškega sveta«.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

18. seja Predsedstva Skupnosti občin Slovenije je potekala v Grosupljem

V torek, 5. septembra 2017, je v Družbenem domu Grosuplje potekala 18. seja Predsedstva Skupnosti občin Slovenije. Skupnost občin Slovenije sicer združuje preko 170 občin, v predsedstvu pa jih zastopa 30 izvoljenih županj in županov.

gallery1 gallery1 gallery1

Županje in župane, člane predsedstva, je v imenu občine Grosuplje, tokratne gostiteljice srečanja, pozdravil župan dr. Peter Verlič, ob tej priložnosti pa jim na kratko predstavil našo občino, njene razvojne potenciale, uspešno izvedene projekte, prav je namreč, da si kdaj izmenjamo tudi kakšne dobre prakse.

gallery1 gallery1 gallery1

Občina Grosuplje je praktično primestna občina Ljubljane, tako namreč zdaj funkcionira. Imamo 20.000 prebivalcev, priseljevanje je zelo veliko. Infrastrukturno je s prestolnico dobro povezana, tako z avtocesto, regionalno cesto, železniško povezavo Ljubljana – Novo mesto, upamo pa, da bo kmalu tudi s kočevsko železniško progo, s čimer bo Grosuplje postalo kar pomembno prometno vozlišče.

Prav večja mobilnost je bil prvi večji projekt novega občinskega vodstva, v prestolnico in nazaj se namreč dnevno vozi kar 80% prebivalstva. Integracija naše medkrajevne linije v mestni avtobus 3G je prinesla odlične rezultate. Res da projekt financiramo na letni ravni v višini 200.000 evrov, vendar pa se je cena vozovnic zmanjšala za polovico in tudi delež potnikov je narasel kar za 40%. Seveda smo uredili povezavo tudi skozi center mesta Grosuplje, kot zanimivost pa je župan omenil, da imamo zdravstveni dom na hribu, iz tega razloga pa smo uvedli še minibus, ki do zdravstvenega doma vozi brezplačno.

Župan je na kratko predstavil tudi številne druge uspešne projekte, pa seveda načrte za naprej.

gallery1 gallery1 gallery1

Kot pozitivna izkušnja se je izkazala ustanovitev Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Grosuplje, Ig in Škofljica, ter pred dobrim letom ustanovitev Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, z enim samim namenom, da poskušamo biti čim bolj aktivni na področju evropskih razpisov. Prijaviti nam je uspelo že kar nekaj tako imenovanih mehkih projektov, v tem vidimo tudi neko možnost ob odsotnosti evropskih razpisov na državni ravni, na kar je župan še posebej opozoril.

Županje in župani so na tokratni seji v nadaljevanju obravnavali osnutek Zakona o varstvu okolja (ZVO-2), analizo sistema financiranja občin ter pogajanja in financiranje občin v letih 2017 in 2018, posvetili pa so se tudi vsebinam v kulturni infrastrukturi. Seje Predsedstva Skupnosti občin Slovenije pa so se poleg županj in županov udeležili tudi generalna direktorica Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte, sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Tanja Pucelj Vidović ter minister za kulturo Anton Peršak s sodelavcem Boštjanom Tadlom.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.