Na Kopanju stoji cerkev Marije Vnebovzete, ob njej pa se nahaja župnišče, v katerem je nekaj let otroštva preživel dr. France Prešeren. Njegov stric Jožef, vaški kaplan, je Franceta, preden je šel desetleten v šolo, vzel k sebi za pastirja. Mlademu Francetu je bila v veliko veselje bogata stričeva knjižnica, iz katere je jemal knjige, da jih je bral tudi na paši. France se je na Kopanju naučil brati in pisati.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 6. oktober 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 17. oktobra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

20 let Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje

V soboto, 25. marca 2017, so članice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje obeležile 20 let svojega delovanja. Slovesnemu dogodku so prisostvovali tudi gostje: predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predstavnik občine Grosuplje in predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar, predstavnica svetovalne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Grosuplje Ana Pavčič, predsednik Krajevne skupnosti Račna Rajko Palčar ter predstavnice Društva podeželskih žena Ivanjščice, Društva podeželskih žena Dobrepolje - Struge in Društva podeželskih žena Velike Lašče.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Zbrane je ob praznovanju 20-letnice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje nagovorila predsednica društva Tatjana Novljan. »Vesela in ponosna sem, da sem danes del tega praznovanja. Seveda pa so k temu pripomogle tudi moje predhodnice, saj so že pred več ko 30 leti izoblikovale Aktiv kmečkih žena,« je dejala, nato pa nas na kratko popeljala skozi 20 let zgodovine društva.

Prva predsednica je bila Stanka Ahlin. Društvo, takrat še bolj kot Aktiv kmečkih žena, je bilo ustanovljeno z namenom povezovanja kmečkih žena in deklet. Uradno pa so svoje društvo z imenom Društvo podeželskih žena Sončnica Grosuplje registrirale leta 1996. Naslednje tri mandate je nato društvo uspešno vodila Sonja Boh. Sama pa kot predsednica to poslanstvo opravlja drugi mandat.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Največji projekt društva predstavlja velikonočna razstava, ki jo bodo letos pripravile že 14. leto zapored. Še večji projekt so si zadale z lanskim letom z državnim ocenjevanjem in razstavo šunke v testu. Svoje izdelke pa s ponosom, samostojno ali v sodelovanju z drugimi društvi izven občine, predstavljajo tudi na številnih prireditvah v naši državi. Aktivno se udeležujejo tudi drugih državnih tekmovanj, na katerih pripravljajo pletenice, poprtnike, jabolčne zavitke, kruh, za kar so dobile že veliko priznanj. Poleg številnih aktivnosti najdejo čas tudi za sproščeno druženje.

Tatjana Novljan se je ob tej priložnosti vsem članicam društva lepo zahvalila, ker jo podpirajo in ji pomagajo.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

V imenu občine Grosuplje je zbrane na slovesnosti pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar. Minilo je 20 let. Pomislil je, da teh 20 let lahko zelo hitro mine. To vesta s svojo soprogo, s katero sta letos poročena 20 let. Je pa to tudi obdobje, v katerem se lahko veliko spremeni. Ko je bilo pred 20 leti ustanovljeno Društvo podeželskih žena Sončnica Grosuplje, se je na kmečke žene, na podeželske žene gledalo še nekoliko drugače. Lahko bi rekli, da včasih celo s pomilovanjem. Sedaj pa se je marsikaj spremenilo. Danes so bolj cenjene. »Ve ste zdaj na kmetijah gospodar, gospodinje, žene in tudi matere,« je dejal. Ker pa smo ravno ta dan obeležili tudi lep praznik, materinski dan, jim je ob prazniku iskreno čestital, društvu pa tudi v imenu občine Grosuplje in župana dr. Petra Verliča zaželel uspešno delovanje še nadaljnjih večkrat po 20 let.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Društvo podeželskih žena Sončnica Grosuplje si ves čas svojega delovanja prizadeva za ustreznejši status kmečkih žena v današnjem okolju. Deluje prostovoljno in združuje tista dekleta, žene, ki imajo željo po izobraževanju, izpopolnjevanju in osebni rasti, željo in voljo ohranjanja in oživljanja starih običajev, željo po ohranjanju kulturne in naravne dediščine.

Članice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje niso iz mehkega testa. Znajo se organizirati, stopiti skupaj in ponuditi družbi veliko različnih jedi in pijač, peciva in drugih kulinaričnih posebnosti, ki jih znajo narediti samo pridne roke kmečkih in podeželskih žena.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Praznovanje 20-letnice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje si lahko ogledamo v spodnjem video posnetku Braneta Petroviča.

Foto in video: Brane Petrovič

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.