Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 6. oktober 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 17. oktobra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Otvoritev Ceste dr. Jožeta Pučnika

V nedeljo, 25. junija 2017, ob praznovanju državnega in občinskega praznika dneva državnosti, smo cesti, ki vodi v mesto Grosuplje, tudi uradno nadeli ime po dr. Jožetu Pučniku, človeku, ki je hodil korak pred drugimi in bil motor slovenskega osamosvajanja. Slovesnemu dogodku so prisostvovali gostje: poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Janez Janša, poslanec Evropskega parlamenta dr. Milan Zver, predsednica Akademije dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič s soprogo, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s soprogo, med nami je bil tudi Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika. Prisrčen pozdrav je bil namenjen tudi občinskim svetnicam in svetnikom, predsednicam in predsednikom krajevnih skupnosti ter seveda vsem zbranim krajankam in krajanom, občankam in občanom.

gallery1 gallery1 gallery1

Zbrane na slovesnosti je pozdravil župan dr. Peter Verlič. Dejal je, da mu je v veliko čast in veselje, da smo se na tem mestu ponovno zbrali. Prvič smo se zbrali pred nekaj časa, ko smo to našo glavno vpadnico v Grosuplje predali svojemu namenu. Lepo, novo, obnovljeno, z javno razsvetljavo. Da je to res glavna vpadnica, nam pove tudi dejstvo, da po tej cesti dnevno prepotuje kar 10.000 osebnih vozil. Tokrat pa smo se zbrali, da damo tej cesti tudi svoj pomen, da poimenujemo našo vpadnico po velikem možu slovenske osamosvojitve in slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku.

gallery1 gallery1 gallery1

Župan se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil vsem, ki so podprli to idejo, najprej Komisiji za poimenovanje ulic in naselij v občini Grosuplje, direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju ter ostalim sodelavkam in sodelavcem na občinski upravi, potrebno je bilo namreč preseči kar nekaj birokratskih ovir, hvala tudi Občinskemu svetu Občine Grosuplje, ki je to odločitev soglasno potrdil. »Od trenutka dalje, ko bomo cesto tudi uradno otvorili, bomo tako kot ima Slovenija svoje osrednje letališče, mednarodno, poimenovano po velikanu dr. Jožetu Pučniku, tudi v občini Grosuplje imeli najbolj pomembno vpadnico poimenovano po velikem možu slovenske osamosvojitve. In ne pozabimo, Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. Srečno,« je še dejal župan.

gallery1 gallery1 gallery1

Zbrane je nagovoril tudi poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Janez Janša. »Danes je državni praznik, največji praznik za slovenski narod, za vse državljanke in državljane Slovenije,« je dejal. Ob takšnih praznikih se običajno izgovarjajo lepo doneče visoke besede in tudi v teh dneh je tako. Mnoge od teh besed tudi držijo. Državni praznik, ko obhajamo rojstni dan slovenske države, je tudi priložnost, ko se vprašamo, kaj bi bilo z nami, in ali bi Slovenci sploh obstajali, če ne bi bilo Brižinskih spomenikov, če ne bi bilo Primoža Trubarja. Vprašamo se, kje bi bil danes Maribor, če ne bi bilo Rudolfa Maistra, ali bi danes sploh praznovali rojstni dan slovenske države, če ne bi bilo dr. Jožeta Pučnika.

gallery1 gallery1 gallery1

Če bi bilo tako, da so stvari v zgodovini samoumevne, se teh dogodkov in teh imen ne bi spominjali. Če bi bila celotna slovenska politika enodušno za osamosvojitev, verjetno tudi osrednje slovensko letališče ne bi nosilo ime po dr. Jožetu Pučniku. Slovenci smo se enkrat samkrat v zgodovini neposredno in dobesedno odločali o svoji usodi, to je bil plebiscit leta 1990. Takrat si je slovenski narod pisal sodbo sam. Vendar pa je eno odločitev, drugo pa so čas in dejanja zaradi katerih je beseda meso postala. Tukaj pa so se našli tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, in so bili tisti, ki so bili pripravljeni za samostojno Slovenijo dati vse. Dr. Jože Pučnik je bil na čelu teh drugih.

gallery1 gallery1 gallery1

Ko so nekateri še objokovali razpadajočo Jugoslavijo in trdili, da bomo v samostojni Sloveniji jedli travo, ali da bo to samomor za slovenski narod, takrat je dr. Jože Pučnik dejal, da je prišel čas, ko moramo Slovenci postati gospodar na svoji zemlji. In ko smo bili konec leta 1990 soočeni s sijajnim rezultatom plebiscita, je dr. Jože Pučnik izgovoril zgodovinske besede, Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. »Torej dr. Jože Pučnik ni bil samo motor slovenske osamosvojitve, bil je osrednji duh tistih političnih sil, ki so ne samo delali na tem, da bomo Slovenci sprejeli to zgodovinsko odločitev, ampak so delali tudi na tem, da jo tudi uresničimo. Dr. Jože Pučnik si torej več kot upravičeno prisluži naziv, ki mu ga je ljudstvo samo podalo, oče slovenske državnosti,« je dejal poslanec Janez Janša in izrekel priznanje županu dr. Petru Verliču ter vsem, ki so se od samega začetka trudili, da bi ta glavna vpadnica v mesto Grosuplje dobila ime po dr. Jožetu Pučniku. »Predvsem pa sem ponosen na svojo rojstno občino, da je bila ta odločitev na občinskem svetu soglasno sprejeta in vam ob tem iskreno čestitam,« je še dejal ter se za sprejeto odločitev zahvalil tudi v imenu celotne stranke, ki nadaljuje delo in se trudi za enake cilje, kot se je trudil njen častni predsednik dr. Jože Pučnik.

gallery1 gallery1 gallery1

Poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Janez Janša je ob tej priložnosti, ob tem največjem slovenskem državnem prazniku in tudi ob občinskem prazniku, vsem občankam in občanom iskreno čestital. »Prijetno je priti v občino, kjer se ta dva praznika praznujeta skupaj. Srečno,« je še dejal.

gallery1 gallery1 gallery1

Ob koncu slovesnosti pa je napočil trenutek, ko so poslanec Janez Janša, župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in Gorazd Pučnik slovesno odkrili označevalno tablo in s tem glavni vpadnici v mesto Grosuplje tudi uradno nadeli ime Cesta dr. Jožeta Pučnika.

gallery1 gallery1 gallery1

Prireditev je povezoval Janez Pintar, da je bila domoljubno obarvana tudi s petjem, pa je poskrbel Moški pevski zbor Šmarje – Sap.

Video: Brane Petrovič

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.