Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 6. oktober 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 17. oktobra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Vaja »ŽELEZNIŠKA NESREČA TLAKE 2017«

Gasilska zveza Grosuplje je ob podpori Občine Grosuplje in v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje, Slovenskimi železnicami ter drugimi reševalnimi enotami v soboto, 13. maja 2017, izvedla veliko reševalno vajo ob predpostavki železniške nesreče v železniškem predoru pri naselju Tlake v Krajevni skupnosti Šmarje - Sap.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Scenarij nesreče je bil realen glede na obstoječo železniško infrastrukturo in železniški promet. Vaja se je izvedla na podlagi predpostavke, da je na odseku Grosuplje – Škofljica v tunelu pri naselju Tlake prišlo do trčenja kompozicij potniškega vlaka ter tovornega vlaka. Po prvih podatkih je bilo na potniškem vlaku večje število potnikov ter osebje, veliko je bilo poškodovanih, nekateri so bili ujeti v vagonu, nekateri so se sami reševali. Tovorni vlak je prevažal tudi diesel gorivo. Zaradi trka je prišlo do iztekanja goriva iz cisterne v kompoziciji, ki je ogrožal okolico. Do požara ni prišlo, obstajala pa je velika nevarnost za nastanek požara.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Posebna pozornost v vaji je bila namenjena preverjanju vodenja intervencije v železniški nesreči ter usklajenemu delovanju različnih služb, vključenih v zaščito, reševanje in pomoč.

Kot je pojasnil vodja vaje poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, je do trčenja potniškega in tovornega vlaka prišlo na izredno težko dostopnem terenu. Vaja je zato predstavljala velik izziv. Množične nesreče se k sreči ne dogajajo pogosto, takrat ko pa se zgodijo, pa so izredno zahtevne in zato moramo biti na to pripravljeni.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Vajo so si ogledali tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Minister dr. Peter Gašperšič je ob ogledu vaje dejal, da so na ministrstvu v prvi vrsti zadolženi za to, da skrbijo, da do nesreč ne pride. V kolikor pa že pride do takšnih nesrečnih dogodkov, pa morajo biti vse pristojne službe v kar najboljši pripravljenosti, ta vaja pa je namenjena prav temu. Ljudje so tisti, ki držijo vse te ekipe pokonci, kljub morda težavam s financiranjem vseh teh služb.

Minister je še dejal, da je vaja pokazala, da so vse te službe usklajene in odlično delajo, zato jim je ob tej priložnosti tudi čestital.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Župan dr. Peter Verlič pa je povedal, da se je ta vaja že dolgo načrtovala, res da sprva v okviru Gasilske zveze Grosuplje. Zavedati se je namreč treba, da ko bo po novem vzpostavljen potniški promet do Kočevja, bo ta na železniški povezavi med Ljubljano in Grosupljem prinesel tudi več vlakov pa tudi več potnikov. Predori tukaj pa so težko dostopni, zato je prav, da se preizkusi, kako se znajdemo v takšnih situacijah.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Župan se je vsem gasilkam in gasilcem ter vsem ostalim sodelujočim v vaji v svojem imenu in v imenu občank in občanov za sodelovanje v vaji lepo zahvalil. »In danes so vsi občanke in občani dobili pomembno sporočilo, da se lahko počutijo varne, da se lahko počutimo varne, ker imamo vas. Najlepša hvala vam za to, srečno,« je še dejal župan.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Foto in video: Brane Petrovič

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.