Primož Trubar se je rodil leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah in bil istega leta krščen v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu. Trubar je izdal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Danes je upodobljen na kovancu za 1 evro.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 13. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Velikonočna razstava v Mestni knjižnici Grosuplje 2017

Članice Društva podeželskih žena Sončnica so v Mestni knjižnici Grosuplje tudi letos pripravile svojo tradicionalno že 14. velikonočno razstavo. Razstavo smo odprli v sredo, 5. aprila 2017, s svojimi pisanimi izdelki pa se na razstavi predstavljajo tudi otroci iz vrtca Rožle.

gallery1 gallery1 gallery1

»Velika noč je največji krščanski praznik. Praznujemo ga vsako leto na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Praznike večinoma praznujemo z obredi, velikonočni so še posebej slovesni. Začnejo se s pepelnično sredo, strogim postom, nadaljujejo s cvetno nedeljo, končajo pa se s slovesnim velikonočnim vstajenjem. Pomemben del praznovanja pa je seveda hrana, zato smo tudi letos, kot že nekaj preteklih let, za vas pripravile razstavo značilnih jedi za velikonočni čas,« so povedale članice Društva podeželskih žena Sončnica in povabile k ogledu še ene res lepe velikonočne razstave v Mestni knjižnici Grosuplje.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Zbrane na odprtju velikonočne razstave je pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. »Ko nas takole pogledam tukaj zbrane, vidim da je velika noč res večgeneracijski praznik. Zbrani smo vsi, od najmlajših pa do tistih, ki že gremo v zlata leta. In to je tudi nekaj najlepšega,« je dejal. Članicam Društva podeželskih žena Sončnica se je lepo zahvalil, da nas vsako leto razveselijo s to razstavo, da nas tako spomnijo tudi na lepe običaje, na lepo tradicijo. »In naj bo velika noč tudi priložnost, da se doma vsi skupaj, vsa družina, vse generacije, zberemo za isto mizo,« je še dejal župan in vsem voščil lepe velikonočne praznike.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Da je velika noč res lep cerkveni, ljudski pa tudi družinski praznik, praznik, ko se zbere vsa družina ob velikonočnih jedeh, se je strinjal tudi etnolog dr. Boris Kuhar in prav tako vsem voščil vesele velikonočne praznike. »Veliko pirhov, veliko šunke, pa dobre potičke,« je dejal.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

»Bogato izročilo in simboliko velikonočnega časa vsakič znova pripravijo na izviren način, kar privabi številne naše obiskovalce, radi pa si jo ogledajo tudi od drugod,« je o velikonočni razstavi Društva podeželskih žena Sončnica povedala direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek. Povabila pa nas je k ogledu še ene razstave, ki so jo pripravile ustvarjalne babice iz Grosupljega ter okoliških vasi iz Društva upokojencev Grosuplje, in že tradicionalno sovpada z velikonočno razstavo Društva podeželskih žena Sončnica.

Velikonočne jedi je blagoslovil častni kanonik in kopanjski župnik Janez Kebe.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

VABLJENI V MESTNO KNJIŽNICO GROSUPLJE NA OGLED VELIKONOČNIH RAZSTAV:

  • TRADICIONALNA VELIKONOČNA RAZSTAVA DRUŠTVA PODEŽELSKIH ŽENA SONČNICA;
  • VSAK SE PO SVOJE PETELINI: Svoje umetnine razstavljajo ustvarjalne babice iz Grosupljega ter okoliških vasi iz Društva upokojencev Grosuplje.

Razstavi si lahko ogledate v sredo, 5. aprila 2017, in v četrtek, 6. aprila 2017, v času odprtosti knjižnice med 9. in 19. uro.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.