Učencem v Osnovni šoli Šmarje - Sap sta se na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružila direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek
V petek, 19. novembra 2021, torej tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, in ko se v vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji izvaja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, je direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar obiskal Osnovno šolo Šmarje - Sap. To šolo je letos ta dan z obiskom počastil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.
Ravnateljica šole Pavlina Antolič ju je prijazno sprejela, povedala, da bodo ta dan učenke in učenci zajtrkovali tako kot temu dnevu tudi pritiče, in ju povabila, da si tudi onadva postrežeta z odličnim slovenskim zajtrkom, na mizi nas je že čakal kruh, maslo in med, vrč s toplim mlekom in skleda polna jabolk. Domača, lokalno pridelana hrana. Učenke in učence sta ujela pri pripravi zajtrka, pri jutranjem obedu se jim zaradi situacije s covidom-19 v razredih letos nista pridružila, je pa kljub temu tudi njuno jutro minilo v duhu tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Tako je tudi beseda ob zajtrku tekla o pomenu domače, lokalno pridelane hrane, o pomenu kmetijstva na splošno, pa o prehrani v naših vrtcih in šolah, prehrani v naših gospodinjstvih, o izzivih na teh področjih.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je povedal, da je ta dan tisti dan, ko vsi v Sloveniji vemo, da je slovenska hrana pomembna. Tega pa se moramo zavedati skozi vse leto. Poudaril je pomen samooskrbe in da nakupujemo hrano slovenskega porekla. Da tudi kot potrošniki gradimo zaupanje do slovenske hrane, da je hranljiva, varna, kvalitetna. »Ko se vsakodnevno pred policami v trgovinah odločamo za nakup slovenske hrane, s tem ko se prehranjujemo sezonsko,« je dejal. Na ta način ohranjamo tudi naše slovensko podeželje.
Pomen lokalno pridelane hrane, pomen povezovanja vrtcev in šol z lokalnimi pridelovalci je poudaril tudi direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. »Izjemno pomembno se nam zdi, kaj otroci dobijo na krožnik. Ali dobijo solato iz Španije ali solato iz Velikega Mlačevega, kjer raste na kmetiji Bučar,« je dejal. Povedal je, da smo sicer v zadnjih letih na tem področju veliko naredili, tako da lahko rečemo, da otroci v naših vrtcih, šolah uživajo veliko lokalne hrane, lokalnih proizvodov, bi pa lahko bilo sodelovanje vrtcev in šol z lokalnimi pridelovalci še uspešnejše. »Potrebno je spodbujati otroke, da bodo prepoznali, kaj je kvalitetna hrana, kaj je sezonska hrana, kakšna hrana je za nas najboljša,« je še dejal.
Ponosni pa smo tudi na našo prenovljeno tržnico, ki so jo odlično sprejeli tudi naši občanke in občani. Tam je mlekomat z domačim mlekom, krompiromat z domačim krompirjem, jacemate z domačimi jajci pa najdemo že na več lokacijah v naši občini. Veliko je tudi zanimanje za stojnice, število teh smo tako nedavno še povečali, tržnica pa po novem ne obratuje le ob sobotah, ampak tudi ob torkih. Na ta način imajo boljše pogoje ponudniki s svojimi pridelki in izdelki, domači, lokalni pridelki in izdelki pa so tako bolj dostopni tudi vsem nam občankam in občanom. »Podpiramo lokalno,« je še dejal.
Tradicionalni slovenski zajtrk je sicer za otroke poseben »praznik«, nanj se pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa nadgrajujejo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, obiščejo jih tudi lokalni čebelarji.
Zajtrk vključuje, kot že vemo, med, maslo, mleko, kruh, jabolka, njegovo sporočilo pa je, naj posegamo po lokalnih živilih, jih kupujemo na najbližjih kmetijah oziroma pri najbližjih pridelovalcih, tako pa naj ravnamo skozi vse leto.
Tradicionalni slovenski zajtrk je letos potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem - super dan!«.
Jana Roštan